2750

Memoria timpurilor ne arată că artistul autentic caută absolutul, adevărul, perfecțiunea și libertatea, găsirea acestora fiind condiționată de iubirea autorului și onestitatea sa. Urmărindu-l pe Theodor Andrei, ne dăm seama că el este un căutător al adevărului, un filozof, poet și interpret complex, cu mult curaj și talent. În melodiile sale, el abolutizează majoritatea promisiunilor mitice – cea mai evidentă fiind dragostea promisă de Amor.

Rezistând în fața tuturor înșelărilor erosului, el devine un erou, dându-și seama de deșertăciunea lumii acesteia și simțind înălțimea la care este chemat să strălucească pentru ceilalți, fiind atins de harul Logos-ului atunci când vorbește despre relativitate și când spune: „înconjurat de oameni, dar atât de singur” (în melodia 13 – „Artist”).

Din alt punct de vedere, Theodor Andrei, pe bună dreptate, poate stârni invidie în rândul „artiștilor de-o vară”, dar și în rândul celor care domină pe radio, deoarece ei nu primesc Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România la doar 17 ani (sau niciodată), și nu lansează un album de cantautor la 18 ani (sau niciodată).

Despre artistul căruia îi ascultăm melodiile de pe albumul „Fragil” (Electrecord, 2022), avem toate motivele să mărturisim că este reper în generația sa, dar și că va rămâne reper în muzica românească, pentru că, – așa cum spune Dida Drăgan – pentru cunoscători, „oamenii cu talent sunt foarte rari, rarisimi”.

Theodor Andrei nu este artist pentru că știe să cânte frumos și are o voce deosebită, altfel s-ar găsi peste tot artiști, ci el este artist pentru că are „o poveste”, este onest și își cunoaște menirea, iar frumosul pe care îl descoperă nu mai este relativ – fapt care se arată în ultima melodie de pe albumul său de debut, aceasta fiind singura în care autorul decide să nu se mai supună cererilor de consum, ci să își folosească talentul cu responsabilitate față de sine și de semeni, rămânând „doar un artist”.

Theodor Andrei a primit, în cadrul Galei Premiilor Radar de Media 2022, Premiul Myosotis pentru cea mai bună melodie de tânăr cantautor în anul 2022 (melodia „Artist”). 

Autor: Claudiu Dumitrache (www.radardemedia.ro, 2 noiembrie 2022)

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sus